Poniudvar.hu

Állatsimogató udvar a Normafánál

Alpaka érdekességek

Már írtunk az alpakákról itt egy pár sort, de ezek a bolyhos teremtmények annyira édesek, hogy mindenképpen érdemes róluk többet is mesélnünk.

Azt már tudjuk, hogy az alpaka simogatás hatalmas élmény a kicsiknek és nagyoknak egyaránt, tudjuk azt is, hogy ezek a kedves kis állatok vidámsága  ragályos, simogatásuk függőséget okoz, de most tudjunk meg róluk többet.

Az alpaka rendkívül tiszta állat. Olyannyira, hogy ha a nyáj egy pontot kiválaszt a területén, az összes oda vizel és trágyázik, időnként ezt a helyet megváltoztatják, így a vegetációnak van lehetősége újraélednie. 
Egy-egy kifejlett alpakának naponta mintegy 5 liter tiszta vízre van szüksége.

Igen jól tűrik a hideget, akár még a mínusz 15 fokban is jól érzi magukat, viszont az erős napsütést és a nagy meleget igen nehezen viselik.

Az alpakák köpéssel, rúgással alakítják ki maguk között a rangsort, viszont az emberre teljesen veszélytelenek.

Amit biztos, hogy nem tudtál az az, hogy az alpaka nem tud nyalni, ezáltal az újszülötteket sem tudja az anyjuk letisztogatni, ezért jellemzően reggel jönnek világra és a nap szárítja meg őket. Általában egy utód jön világra 6-9 kilós testsúllyal és akár már negyed óra múlva követi anyját. 

Az alpaka tanítható
Nyilván nem képezhető annyira, mint egy kutya, de sokkal engedelmesebben áll a tanuláshoz, mint például a cicák. Akárcsak a kutyák vagy a lovak, az alpakák is kiválóan alkalmasak arra, hogy terápiás állatként segítsenek a beteg embereknek.
 És bizony képesek megkülönböztetni a színeket.

És hogy honnan ered? Az alpaka egy dél-amerikából származói emlős, pontosabban teveféle, a láma és a kétpúpú teve rokona.  Elképesztően kényes állat, ha magányos vagy nem érzi jól magát, hamar elpusztul. Azonban ha jól bánnak vele, harminc évig is élhet, és a törődésért cserébe megengedi, hogy évente egyszer levágják a gyönyörű, vaskos gyapját.

Ha valaki felidegesíti, azt leköpi vagy felrúgja, így biztos lehetsz benne, hogy az alpaka gyapja miatt egy állatnak sem kellett szenvednie, és még a környezetnek is szuper szolgálatot teszel, ha ilyen állat szőréből készült fonalat választasz.

Az alpakagyapjú nagyon finom szálakból áll és ragyogóan fényes, nem véletlenül számít luxuscikknek. Jó tulajdonságaiban hasonlít a birkagyapjúra, de nem tartalmaz lanolint (vagyis gyapjúzsírt), így allergiás reakciót sem okoz.

Reméljük, hogy sikerült pár olyan érdekességet mesélnünk amiről még nem hallottál, és hogy meghoztuk a kedved az alpaka simogatáshoz. Mindenképpen személyesen kell, hogy találkozz velük, de már most szólunk: függőséget okoznak.  És egy örömteli hír: hamarosan megnyitjuk Magyarország első alpaka teraszát, az Alpaka Garden-t. Kattins ide, ha érdekel. 

336689028_740377354194622_6078998329979438472_n